Couscous

“Couscousgerechten„

Deegwaren nemen een belangrijke plaats in in onze voeding. Niet alleen zijn deegwaren een lekkere vervanger van de aardappel, ze zijn ook uitstekend geschikt om, door haar veelheid aan verschillende vormen, een rijke variatie aan smakelijke maaltijden te bieden. We onderscheiden in deze categorie drie soorten, namelijk pasta, couscous en noedels.

couscoussoorten43Couscous is zowel het belangrijkste ingrediënt van, als de verzamelnaam voor een zeer populair gerecht uit Noord-Afrika. Couscous is een pastasoort dat voornamelijk bestaat uit griesmeel van durumtarwe, waarvan korrels gemaakt worden met een diameter van ongeveer 1 à 2 millimeter. Er zijn verschillende soorten; fijn, middel en grof. Couscous is een degelijke vervanger voor pasta, rijst of aardappelen.
Traditioneel wordt couscous gemaakt in een zogeheten couscouspan die uit twee delen bestaat. Hierin worden de couscous en vaak ook de groenten die erbij gegeten worden gestoomd. Dit is een tijdrovende klus, maar komt de smaak zeker ten goede. Zowel het griesmeel zelf als de gerechten die hiervan worden gemaakt, worden couscous genoemd. Couscousgerechten worden met verschillende ingrediënten klaargemaakt, het verschil zit vooral in de hoeveelheid en de soorten groenten. Vaak wordt het gerecht pittiger gemaakt met harissa.
Couscous saai? Hoe kom je daarbij! Het is heerlijk naast stoofschotels, als salade, of gewoon als bijgerecht bij merguezworstjes. Maar ook brood en nagerechten, zoals couscouscake, worden niet vergeten. Je kunt er dus alle kanten mee op. En couscous is een maaltijd die zeer geschikt is om in gezelschap te eten.

In verschillende Noord-Afrikaanse landen wordt couscous als het nationale gerecht beschouwd. Op vrijdag is de ‘seksou’ (Marokkaanse uitspraak voor couscous) een Marokkaanse traditie waarvoor de hele familie samenkomt. De familie komt na het vrijdaggebed bij elkaar om samen te eten of de couscous wordt naar de moskee gebracht. Couscous heeft dan ook een belangrijke culturele betekenis.
Zoals de Joden de zaterdag hebben, de Christenen de zondag, is de vrijdag voor de moslims een belangrijke dag.
It was narrated that Abu Hurayrah (may Allaah be pleased with him) said: The Messenger of Allaah (peace and blessings of Allaah be upon him) said:
“The best day on which the sun rises is Friday. On it Adam was created, on it he was admitted to Paradise and on it he was expelled therefrom.”
Narrated by Muslim, 1410.
“Adam, Radia Allahu 3anh, was op de vrijdag gecreëerd door Allah en op een vrijdag toegelaten tot het Paradijs en ook op een vrijdag werd hij ervan verbannen.”
Voor meer info, lees deze fatwa: Islam Question & Answer: “What is the merit of Friday over other days ? and why ?”

Couscous – het product en het gerecht – wint in de westerse landen ook aan populariteit en sommige mensen in België en Nederland maken zelfs couscous op vrijdag. Doe mee met onderstaande poll!

RECEPTEN

A – L

M – Z

iNFOeDGE

“Vrijdag Couscousdag”-Poll

De recepten zijn gemakkelijk te printen (Print & PDF) en makkelijk door te sturen naar familie en vrienden via de ‘E-mail’-button. Heb je een tip of een ander lekker klassiek gerecht of wil je laten weten dat je een recept erg lekker vindt? Geef het door, dat zet andere bezoekers misschien aan om het ook eens uit te proberen.

Copyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s