Room

room43Room bestaat uit melkvet en kleine hoeveelheden van andere koemelkbestanddelen. De melk wordt afgeroomd en de verkregen room wordt veel gebruikt bij het maken van taarten. en gebak. Melkvet bevat voor 60% aan verzadigde vetten.

Roomsoorten op melkbasis

  • Room – Gereserveerde aanduiding: van koemelk, minstens 10% vet.
  • Slagroom – Gereserveerde aanduiding: van koemelk, minstens 30% vet.
  • Double cream – Een variant uit Groot-Brittannië, met een verhoogd vetgehalte, die niet te vervangen is door slagroom.
  • Halfroom – Heeft een verlaagd vetgehalte, en bevat hulpstoffen om de eigenschappen van slagroom zo veel mogelijk te benaderen.
  • Banketbakkersroom – Is een vaak goedkoop mengsel van room met andere ingrediënten dat gemakkelijk te verwerken is in gebak, zoals de bekende tompoes
  • Spuitroom – Is room in een spuitbus, met hulpstoffen om de room geschikt te maken voor dit doel. Vrijwel uitsluitend geschikt als garnering. Als de aanduiding Spuitslagroom gebruikt wordt, gelden de eisen van de gereserveerde aanduiding slagroom.
  • Koffieroom – Ook wel schenkroom; heeft een lager vetgehalte en is gesteriliseerd en gehomogeniseerd.
  • Crème fraîche – Franse soort zure room, 35% vet, door het hoge vetpercentage geschikt voor warme bereiding.
  • Sour cream – Engelse soort zure room.
  • Crème aigre – De Franse variant van zure room en bevat 33% melkvet.
  • Roomijs – Gereserveerde aanduiding: geen andere vetten en eiwitten dan uit melk; minstens 8% vet.
  • Zure room – Aangezuurd. Moet minstens voldoen aan de eisen voor room, maar bevat gewoonlijk 20% vet.

Roomsoorten zonder melk

  • Kokosroom
  • Sojaroom wordt gewoonlijk gemaakt uit verschillende vetten, waaronder vanzelfsprekend sojavet. Zuiver sojavet is vanwege de smaak minder geschikt voor zoete producten.
  • Kunstroom op basis van plantaardige olie. Dit is een volwaardig alternatief voor room. Van nature bevat plantaardige olie meer onverzadigde vetten.

Roomsoorten op basis van het vetgehalte

  • Voor veel roomsoorten is het vetgehalte een doorslaggevende factor in het gebruik, zo bestaat er:
    • Dubbele room: 45% vetgehalte
    • Volle room: 35% vetgehalte (o.a. slagroom)
    • Koffieroom: 15% vetgehalte
    • Room: 10% vetgehalte (o.a. zure room).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s