Zoetstoffen

Zoetstoffen (kunstmatig) zijn synthetische stoffen met een grotere zoetkracht dan suiker. Voorbeelden van kunstmatige zoetstoffen die bij ons gebruikt worden zijn sacharine, cyclamaat, acesulfaam en aspartaam. Ze zijn verkrijgbaar in de vorm van strooisuiker, tabletten of als vloeibare substantie.

Acesulfaam

Acesulfaam kan u gebruiken om bereidingen te koken en te bakken.

Aspartaam

Aspartaam is de enige kunstmatige zoetstof die voor calorieën zorgt, maar aspartaam veroorzaakt geen cariës en proeft niet bitter. U kan deze zoetstof niet gebruiken bij het koken, omdat het dan zijn zoetkracht verliest. Aspartaam wordt gebruikt in koekjes, pudding, yoghurt, snoep, kauwgum en frisdranken.

Cyclamaten

Cyclamaten zijn langer houdbaar dan sacharine.

Sacharine

Sacharine lost eenvoudig op in hete vloeistoffen, maar moeilijk in koude. Deze zoetstof smaakt licht bitter.

Stevia

Stevia_zoetstof43Stevia is een wonderbaarlijk zoet kruid dat oorspronkelijk uit Paraguay komt, waar het al meer dan 1000 jaar wordt gebruikt door de Guarani-indianen. Een blad van goede kwaliteit is naar schatting 30 tot 45 maal zoeter dan suiker of sacharose. Miljoenen Japanse en Zuid-Amerikaanse consumenten gebruiken stevia als een natuurlijke zoetstof. Nu is het ook toegelaten in Europa.

Copyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

2 reacties op “Zoetstoffen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s