Spek

spek43Spek is over het algemeen varkensvlees, dat veel vet bevat. Men kan onderscheid maken tussen verschillende soorten spek. Het onderscheid kan vooral gemaakt worden in buikspek en rugspek. Rugspek bestaat voornamelijk uit vet. Het buikspek bevat naast vet ook vlees. Men noemt het ook doorregen spek. Speklappen worden gehaald uit het buikspek. Dat is de magerste speksoort. Het vette spek uit de rug wordt veel gebruikt om te larderen of voor het maken van paté. Larderen is het doorrijgen van mager vlees of wild met reepjes spek om uitdroging tijdens het braden te vermijden.
Spek kan men onderverdelen in onder andere bakbacon, katenspek, ontbijtspek, gerookt spek, gezouten spek, crispy bacon, …
Voor bacon worden stukken vlees gesneden van de flanken, de rug of de buik. Vervolgens worden deze geconserveerd door het vlees te drogen, zouten en soms ook te roken. Katenspek wordt gehaald uit de magere spekbuikstreek van het varken. Het wordt gekookt en daarna gerookt.
De verschillende spekvarianten kun je kopen bij de slager of in de supermarkt. Spek wordt vers, gepekeld, gezouten en gerookt verkocht. Laat spek niet te lang in de koelkast liggen, maar bereid het liever zo snel mogelijk na de aankoop. Buikspek wordt verkocht als ontbijtspek en gebruikt voor broodbeleg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s