Pancetta

Pancetta43Pancetta is Italiaans spek afkomstig van de varkensbuik, dat ongeveer gedurende 3 maanden aan de lucht gedroogd is. Het wordt gekruid met zout, peper, suiker en andere kruiden zoals kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Pancetta is zowel rauw als gerookt verkrijgbaar. De gerookte versie is meestal beschikbaar als een plat stuk en wordt in dunne plakjes gesneden. De rauwe versie wordt opgerold in een worstvorm. Het vel wordt dan eerst verwijderd. Men noemt dit Pancetta Arrotolata, en het bevat minder vet. Er bestaan een 20-tal soorten Pancetta en sommige zijn beschermd door een “Denominazione di Origine Protetta” (DOP) zoals de Piancentina of de Pancetta di Calabria, beiden zijn van het type “arrotolata” (opgerold) en hebben deze befaamde, zachte smaak. Pancetta wordt rauw geserveerd als tapas, of wordt om ander voedsel heen gewikkeld. Meestal wordt het echter uitgebakken als begeleiding van andere ingrediënten. Het is ook één van de basisingrediënten van de klassieke bolognesesaus. Pancetta is eveneens gekend onder de benamingen Rigatino (kleine gelijnde) en Carnesecca (gedroogd vlees).
Pancetta is minder zout dan rauwe ham en kan desgewenst rauw gegeten worden. Het vlees is hartig en iets zoet. Gerookt spek kan pancetta nog het best vervangen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s