Ontbijtspek

Ontbijtspek43Het zwoerd, beentjes en knars wordt ontdaan van buikspek. Daarna gaat hij in zijn geheel in de pekel. Nadat de buik voldoende zout heeft opgenomen, wordt ze afgespoeld.

  • Ontbijtspek, gezouten: na het zouten moet de buik een aantal weken rusten om aan te drogen en goed snijdbaar te worden.
  • Ontbijtspek, gerookt: het buikspek wordt gerookt met beuken- of eikenzaagsel. De houtsoort, evenals de hoeveelheid rook die deze vleeswaar krijgt, is afhankelijk van het land of de streek waar het artikel geproduceerd wordt. Na het roken wordt het stuk mager spek nog enkele dagen nagerijpt voor een betere stevigheid. Net als andere gerookte voedingsmiddelen bevat ook gerookt ontbijtspek een stevige portie zout.

Vervolgens kan het buikspek in kleine stukken, reepjes en blokjes gesneden worden. Ontbijtspek wordt meestal heel dun gesneden, waardoor je het gewoon zo als broodbeleg kan gebruiken (buikspek wordt het meest gewaardeerd als broodbeleg), maar je kan het ook bakken in de pan.
Het is lekker op brood, onder een gebakken ei, bij de warme maaltijd en als smaakmaker in jachtsauzen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s