Hespenspek

hespenspek43Hespenspek of hespespek is eigenlijk een varkenslapje met een stukje spekzwoerd. Het wordt uit de ham (heup) of de schouder gesneden. Doorregen lappen worden uit de buik gehaald. Mager hespenspek heeft een iets dunnere vetrand. Vetgehalte hangt af van het soort hespenspek dat je koopt: mager hespenspek heeft een smaller vetzwoerd. Een eenvoudige manier om het vetgehalte te beperken is na bereiding het zichtbare vet wegsnijden of de rest van de maaltijd licht houden.
Na het droogzouten blijft het hespenspek nog een tijdje narijpen om op smaak te komen. De lichte zouting geeft het vlees de tijd om op aroma te komen, en dat proef je. Dit zacht droog gezouten hespenspek blinkt uit door een zeer milde smaak.
Hespenspek wordt steeds dun gesneden. Zodoende hoeft het niet langdurig te stoven. Hespenspek kan in de pan gebakken worden. Zo krijgen het een krokant vetrandje. Hou de baktijd kort. Hespenspek kan ook mee gestoofd worden met stamppot en wintersoepen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s