Guanciale

GuancialeGuanciale maakt deel uit van een zeer oude boerentraditie. Guanciale is een gezouten en gedroogd, niet gerookt, Italiaans spek. De naam is afgeleid van guancia, het Italiaanse woord voor wang. Het spek wordt dus gemaakt van varkenswang of -keel en heet ook wel kinnebakspek. Het wordt in wijn gewassen, in de vorm van een driehoek gesneden en ingewreven met zout, peper en diverse aroma’s, waaronder chilipeper. De smaak van deze kruiden wordt versterkt tijdens de rijping. Het is voornamelijk het vet van de wang (en guanciale bestaat uit veel vet) dat smaak geeft aan de gerechten waarin het wordt gebruikt. Zijn unieke smaak is sterker dan andere varkensproducten, zoals pancetta, maar de structuur is fijner en het is zeer zacht spek, en in feite als het wordt gekookt lost veel van het spek op in het gerecht. Guanciale wordt traditioneel gebruikt, zeg maar onmisbaar en het geheim, in gerechten zoals pasta all’amatriciana, pasta alla gricia, en spaghetti alla carbonara. Is ook lekker in de warme polenta of tigelle (een klein rood dik plat broodje).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s