Serranoham

jamon-serrano43Serranoham of in het Spaans ‘Jamón serrano‘ is een rauwe ham met een TSG-status (Traditional Specialty Guaranteed), Europees geregistreerd. Om als Serranoham door het leven te mogen gaan moet elke ham gemaakt zijn van witte Spaanse varkens, in Spanje zijn geproduceerd, minimum 9 maanden gedroogd zijn en aan een aantal technische specificaties voldoen, zoals minimum 1 cm vetbedekking hebben, 34 % aan vocht hebben verloren in vergelijking met een verse ham, stuk voor stuk zijn gecontroleerd en voldoen aan de permanente kwaliteitscontroles van het Consorcio del Jamón Serrano Español. Dat Consorcio levert ook het label met een controlenummer dat elke Serranoham draagt. Een Serranoham is daarenboven te herkennen aan de grote letter ‘S’ met daaronder de naam Serrano, die op de huid wordt gebrand. ‘Jamón serrano’ letterlijk vertaald in het Nederlands betekend “ham uit de bergen, bergham”. Deze benaming komt door de bereidingswijze: Serranoham wordt, na het schoonmaken en bijsnijden, twee weken onder een zoutlaag bewaard en daarna afgespoeld en 6 maanden te drogen gehangen in droogruimtes. Vervolgens verhuizen de hammen naar opslagplaatsen die meestal in berggebieden liggen, waar ze 6 tot 18 maanden blijven hangen om te rijpen, afhankelijk van de maat, type van ham en het klimaat. Een fascinerend proces met een koninklijk resultaat, bijna zonde om op brood te eten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s