Parmaham

parma_procuitto43Parmaham of Prosciutto di Parma in het Italiaans is een rauwe ham met PDO-status (Protected Designation of Origin), Europees geregistreerd. Parmaham wordt, na het schoonmaken en bijsnijden, twee maanden onder een zoutlaag voorzichtig geperst om het overtollige vocht af te voeren en daarna verschillende malen afgespoeld en te drogen gehangen. Vervolgens verhuizen de hammen naar opslagplaatsen waar ze tot 18 maanden blijven hangen om te rijpen, afhankelijk van de maat. Een fascinerend proces met een koninklijk resultaat, bijna zonde om op brood te eten! Een heerlijke traditie in Italië is deze ham te nuttigen, flinterdun gesneden met verse vijgen. Een lust voor je smaakpapillen!
Parmaham is een beschermde naam, dit betekent dat alleen een ham “parmaham” mag genoemd worden, mits aan volgende voorwaarden voldaan werd:

  • er mogen geen conserveringsmiddelen of additieven gebruikt worden bij de productie
  • parmaham bestaat alleen uit vlees en zeezout
  • de ham moet gemaakt worden van in Italië geboren en getogen varkens
  • de varkens die voor de ham worden gebruikt moeten minstens 9 maanden oud zijn en minimaal 160 kilo wegen
  • een deel van de voeding van de dieren dient te bestaan uit de wei die bij de productie van Parmezaanse kaas overblijft
  • de ham moet minimaal 12 maanden in de bergwinden gedroogd zijn
  • mag alleen in de provincie Parma gemaakt worden (vanwege het specifieke klimaat)

Parmaham is herkenbaar aan een vijfpuntige Kroon op de ham of op de verpakking. Een samenwerkingsverband van de producenten, het “Consorzio del Prosciutto di Parma”, ziet erop toe dat een ham met de Kroon aan alle voorwaarden voldoet en dus parmaham mag genoemd worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s