Lamskotelet

Lamskoteletten worden van de rib of van de rug van het lam gesneden, waar het lamszadel zit. Dubbele-lamskotelet43In het lamszadel zitten zowel het lamshaasje als de lamsfilet verstopt, vandaar dat een lamskotelet zo mooi van smaak is en zo zacht is. Lamskoteletten hebben maar heel even nodig in de pan om mooi op smaak te komen en om van binnen mooi rosé te zijn. Vers lamsvlees heeft een bordeauxrode kleur.

  • Hele koteletjes, ook wel dubbele kotelet genoemd, hebben een afgeronde T-vorm.
  • Vaak worden ze ook in helften verdeeld, enkele kotelet of kotelet genoemd.

enkele-lamskotelet43

Goede lamskoteletten mogen een dun vetrandje hebben. Zowel enkele als dubbele kotelet is een delicatesse op de grill, de barbecue of in de koekenpan: om en om en de feestmaaltijd is gereed. Let niet in eerste instantie op het vet, dat smelt tijdens het bakproces vrijwel helemaal weg. Er rest dan alleen nog een smakelijk krokant korstje. Voor het bakken of grillen snijdt men het vetrandje best een paar keer in om kromtrekken te voorkomen. Laat het vet er vooral opzitten. Wanneer je dat wegsnijd dan ben je een belangrijk deel van de smaak en sappigheid kwijt. Wanneer je geen vet wilt snijd het er dan pas na de bereiding af. Per persoon rekent men ongeveer twee kleine koteletjes (ongeveer 75 g) of één grote (ongeveer 125 g). Zorg dat ze ongeveer 2 cm dik zijn. Leg bij het grillen eens een paar takjes rozemarijn op het vlees. Het parfum van de rozemarijn en het lam zijn onweerstaanbaar. Koteletjes moeten rosé gebakken of gebraden worden. Bakken 5 à 7 minuten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s