Sprot, gerookt

gerookte-sprot43De sprot is de kleinste vis van de haringachtigen. Je zou er niet meteen aan denken maar gerookte sprot is typisch Vlaams! Zo Vlaams dat Franstaligen hem “esprot” noemen en Engelstaligen “sprat”. Eigenlijk waren het de kleine garnaalvissers die zich specialiseerden in het vangen van sprot. Deze kleine vis uit de haringfamilie werd weinig vers gegeten maar vooral gerookt. Men rookt ze koud, op 28°C, met eikenhout. Je kan kiezen tussen de gerookte visjes op hun geheel of gerookte sprotfilets. Traditioneel werd sprot warm gegeten met een “pellepatat” (aardappel in de schil). Nu zijn de sprotfilets een welkome afwisseling in bijvoorbeeld slaatjes, aperitiefhapjes, op de BBQ of als sushi. Het feit dat ze rijk zijn aan omega 3-vetzuren is meegenomen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s