Haring, gerookt

bruine-haring43De (bruine) haring wordt eerst gepekeld of gezouten, dan gedroogd en daarna koud gerookt. Koud gerookte haring heet ook ‘bokking’ of ‘spekbokking’ als de haringen dicht en compleet gerookt zijn (hele haringen, zie afbeelding) of ‘brado’ als ze opengeslagen gerookt zijn (haringfilets, Brado is ook de oude merknaam van haringhuis Ouwehand). Er worden ook haringen warm gerookt/ gestoomd. Deze worden ook wel ‘strobokking’ of ‘stoombokking’ genoemd. Koud roken wil zeggen: geruime tijd in de rookkast bij een temperatuur van ongeveer 27°C. Warm roken duurt korter, enkele uren of minder bij 74°C, het hangt af van de grootte van de vis en van het vetgehalte. Gefrituurde haring noemt men bakbokking. De hommen die je tegen komt in gerookte haring zijn voor de kenners een echte lekkernij. Deze gezouten en gerookte bruine haring is erg lekker op een zacht broodje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s