Reuzel of Smout

reuzel43Reuzel of smout is dierlijk vet met name afkomstig van varkensbuikvet of niervet. Reuzel wordt verkregen door het buikvet te smelten. Tijdens het smelten van de reuzel ontstaan er kaantjes afkomstig van de hardere delen van de reuzel. Wanneer de kaantjes aanwezig blijven, ze verfijnen de smaak, spreekt men van reuzel. Wanneer de reuzel gezeefd wordt, spreekt men van smout. Het vet wordt steeds minder gebruikt alhoewel de smaak aangenaam is. De koud vloeibare reuzel wordt in perkamenten zakjes gegoten en zo verkocht. De reuzel blijft zacht en wordt gebruikt om in te bakken en als substituut voor boter. Wordt ook gemengd met ander vet tot frituurvet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s