Geklaarde Boter

Geklaarde_boter43Geklaarde boter is boter dat gesmolten is en waar het witte schuim dat komt bovendrijven (dat zijn de vaste bestanddelen die vrijkomen uit de boter) en het witte bezinksel onderaan de bodem (witte melkbestanddelen) verwijdert is en er enkel nog het botervet overblijft. Wordt in de keuken veel gebruikt, zoals om een Hollandaisesaus of een bearnaisesaus te maken (meestal werden/worden deze sauzen warm gehouden op het vuur of ‘au bain marie’ en dan kan, als je geen geklaarde boter gebruikt, de saus gaan schiften als de temperatuur van de saus te hoog oploopt), maar net zo goed om een stuk vlees mooi te bakken. Geklaarde boter heeft namelijk een hoger verbrandingspunt, waardoor je vlees veel beter kunt aanbakken en sauzen kunt warm houden. Als je een bv Hollandaisesaus maakt ‘a la minute’, dit wil zeggen de saus maken en direct opdienen, hoeft je geen geklaarde boter te gebruiken, mits je de temperatuur van de saus niet te hoog laat oplopen. Geklaarde boter blijft gedurende een paar weken goed in de koelkast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s