Venusschelpen

venusschelp43Venusschelpen zijn schelpdieren uit de Atlantische Oceaan. Ze is familie van de tapijtschelp en heeft een gladde bruine of witte schelp. Ze zijn bijvangst van bijvoorbeeld Franse coquilles. Venus heeft dezelfde bereiding als vongole of palourdes: stomen met witte wijn en kruiden of rauw eten. Je kunt ze rauw eten of klaarmaken zoals mosselen.
Hun houdbaarheid is echter zeer beperkt, en dus kan u maar beter enkele veiligheidsregels in acht nemen. Een vers weekdier is in de eerste plaats een levend weekdier. De schelpen moeten dan ook steeds mooi gesloten zijn. In een schelp die lichtjes openstaat, moet je het diertje zien bewegen als je het aanraakt. Was de schelpen vooraf in een ruim bassin met koud water waaraan je een handvol zout toevoegde. Zo kan je al het zand verwijderen. Laat ze ongeveer 3 uur weken, bij voorkeur in de koelkast. Spoel ze daarna nog twee tot drie keer af onder koud water. Je kunt ze openmaken als alle eventuele restjes verwijderd zijn. Laat ze daarvoor enkele minuten koken in hun eigen vocht. Je hoeft dus nauwelijks water toe te voegen. Gooi na het koken alle schelpen weg die niet open gingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s