Thaise Nam Pla

Thaise Nam Pla43Nam Pla, oftewel Thaise vissaus dat letterlijk ‘water van de vis’ betekend, is een aromatische, sterk geurende, dunne saus die wordt gemaakt van vergiste vis om de saus op smaak te brengen. Het wordt op de traditionele wijze gemaakt door kleine garnalen te mengen met zout en water en die dan een paar dagen in de zon te laten staan, terwijl de vloeistof in een reservoir druipt. Nam Pla wordt in Thailand bijna net zo vaak aan maaltijden toegevoegd als wij dat doen met zout. Zout wordt overigens nauwelijks gebruikt bij de bereiding van Thaise gerechten. Nam Pla is ook te vervangen door de zoute variant van sojasaus/ketjap. Naast nam pla kent men in Thailand ook het sterkere pla raa: een erg sterke versie waarbij de vis al echt aan het rotten is. Westerlingen verdragen deze saus niet altijd en kan buikloop veroorzaken. Vissaus kan buiten de koelkast bewaard worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s