Vissaus

verschillende-vissauzen43Vissaus wordt vooral gebruikt in de Zuidoost Aziatische keuken en wordt vaak gebruikt als vervanging van zout in de bereiding van gerechten. Vissaus is een dunne, amberkleurige vloeistof met een zoute smaak, gemaakt van gefermenteerde gezouten vis. Er zijn diverse varianten vissaus, elk met zijn eigen smaak. Sommige vissauzen worden gemaakt van rauwe vis, gedroogde vis, garnalen, krab, ansjovis of inktvis. Soms worden ook visresten gebruikt of een mengsel van verschillende vissen, schaal- en schelpdieren. Sommige recepten bevatten alleen vis en zout, andere recepten hebben ook kruiden en specerijen als toevoeging.
Deze saus gebruikt men in heel Zuidoost-Azië; ze is echter bijzonder populair in Thailand en Vietnam.

  • in Thailand heet vissaus ‘nam pla
  • in Vietnam ‘nuoc mam
  • in de Filippijnen ‘patis
  • in Japan ‘shottsuru
  • in Birma ‘ngan-pya-ye
  • in Combodja ‘tuk trey
  • in Laos ‘nam pa
  • en in China ‘yeesui
  • yu lu’ in het Mandarijn
  • of ‘huh lo’ in de Minnan talen
  • in Indonesië en Maleisië ‘sos ikan’ of ‘kecap ikan’, …

In het algemeen kan je stellen dat lichtere vissaus beter is dan de donkere en dat Thaise vissaus sterker is dan Vietnamese of Chinese. Vissaus is de belangrijkste smaakstof in de Thaise keuken en wordt vaak de sojasaus van Zuidoost-Azie genoemd.
Vissaus kan in plaats van zout of sojasaus worden gebruikt om praktisch elke schotel of roerbakgerecht te kruiden. Zowel in soepen, vlees- en visgerechten, curry’s, rijst- en noedelgerechten komt het tot zijn recht. Meestal volstaan één of enkele lepels. Zijn bijzondere en heerlijke geur wordt opgenomen bij het koken of bij toevoeging aan gerechten. Ook wordt het gebruikt als ingrediënt voor verschillende (pittige) dipsauzen. Wie vissaus voor het eerst gebruikt kan enige tijd nodig hebben om aan de smaak en geur te wennen. Echter, als u de bijzondere en veelzijdige heerlijke smaak eenmaal ontdekt hebt, zult u nooit meer zout of sojasaus willen gebruiken!

Thaise Nam Pla43
Thaise Nam Pla
Vietnamese Nuoc Mam43
Vietnamese Nuoc Mam
white_background43 white_background43 white_background43

Copyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”