Tomatenketchup

tomatenketchup43Tomatenketchup is een saus voor gebruik in de keuken, maar de saus wordt in Nederland en België óók als tafelsaus gebruikt. Het is de populairste rode saus ter wereld. Wordt onder meer bij snacks, tussendoortjes en maaltijden gebruikt. Hoofdbestanddeel van de saus zijn tomaten, in een geconcentreerde vorm met mogelijke toevoegingen van zout, salie, peper, azijn en geleisuiker. De naam “ketchup”is een Engelse verbastering van het Chinese woord “ke -tsjiap”voor de saus.
Ketchup is heel gezond, maar … Tomaten die gekookt en verwerkt zijn tot puree of ketchup bevatten een hoge concentratie lycopeen (een antioxydant), veel meer dan verse tomaten. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat lycopeen de kans op chronische ziekten (zoals kanker en hart- en vaatziekten) verminderd.
Ook bevat ketchup bijna geen vet (0,2%), in tegenstelling tot mayonaise en andere koude sauzen. Tot zover heel gezond.
Maar ketchup heeft een nadeel: het bevat erg veel suiker (24%): neem daarom de gewoonte aan om er maar heel kleine hoeveelheden van te gebruiken!
Ketchup is verkrijgbaar in potten, (knijp)flessen, tubes en emmers in alle supermarkten. Het bekendste merk is Heinz.

Recepten met tomatenketchup

A – L

M – Z

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s