Tamari

Tamari43Japanse sojasaus. Tamari (glutenvrije sojasaus) is een zoute en pittige sojasaus van Japanse origine. Naast koikuchi (gewone), usukuchi (lichte), shiro (witte) en saishikomi (dubbelgebrouwen) is tamari de vijfde basissoort Japanse sojasaus. Tamari wordt op natuurlijke wijze vervaardigd van sojabonen, tarwe, zeezout en bronwater. Tamari is de meest oorspronkelijke Japanse sojasaus en lijkt het meest op de saus die oorspronkelijk uit China geïntroduceerd werd: met nauwelijks tot geen tarwe. Tamari is eigenlijk een bijproduct bij het maken van miso: het vocht dat vrijkomt tijdens het fermenteren van sojabonen. Smaakt in vergelijking met shoyu een stuk sterker. Deze sojasaus is donker en dik, smaakt minder zoet dan ‘normale sojasaus’, is hartiger en complexer, maar niet minder zout. Je kan tamari onder meer toevoegen aan roerbakgerechten. Tamari is ook ideaal bij sushi en is erg geschikt als ingrediënt van marinades, om bijvoorbeeld tofu in te bakken. Shoyu en Tamari zijn smaakversterkers, de gezonde en vloeibare tegenhangers van het bouillonblokje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s