Koikuchi

Koikuchi43Japanse sojasaus. In Japan kent men 5 soorten sojasaus: koikuchi, usukuchi, tamari, shiro en saishikomi. Daarvan kennen wij eigenlijk alleen de eerste: koikuchi, ook wel shoyu genoemd of gewone Japanse sojasaus. En we kennen ook maar één merk: Kikkoman.
Koikuchi of Shoyu is meestal gemaakt van gelijke delen sojabonen en tarwe. Shoyu en tamari wordt op natuurlijke wijze vervaardigd van sojabonen, tarwe, zeezout en bronwater. Omdat er bij shoyu ook tarwe wordt gebruikt ontstaan er tijdens het fermentatieproces ook suikers door de afbraak van het zetmeel. Hierdoor proeft shoyu zoeter dan tamari en een stuk zachter. shoyu43Ze is ook veel zachter, zoeter en minder zout van smaak dan de Chinese sojasauzen. Shoyu en Tamari zijn smaakversterkers, de gezonde en vloeibare tegenhangers van het bouillonblokje. Ze passen even goed in de westerse als in de oosterse keuken. Gebruik ze niet alleen om gerechten te zouten, maar ook om de natuurlijke smaak van de ingrediënten te versterken, tijdens het koken en aan tafel. De typerende smaak van Shoyu is het resultaat van aanwezige aromatische componenten die gedurende de fermentatie gevormd worden. Deze zijn temperatuurgevoelig. Daarom is Shoyu niet bestand tegen een langdurige verwarming, en mag het dus pas aan het einde van het kookproces toegevoegd worden, zodat de smaak niet verloren gaat. Shoyu laat zich perfect combineren met pickles, wokgerechten, rijst, noedels, sushi, sashimi of gestoomde groenten, met mirin (rijstwijn), wasabi, gember of geraspte daikon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s