Donkere Sojasaus

donkere-sojasaus43Chinese sojasaus. Chinese donkere, oude sojasaus of ketjap pekat (gefermenteerde sojabonen met tarwe, water, zout en gist) wordt langer gerijpt dan lichte sojasaus, bovendien wordt er melasse of karamel aan toegevoegd, waardoor het een dikke, donkere, bijna stroperige saus wordt en een lichtzoete smaak geeft. Hij is veel minder zout dan de lichte sojasaus. Hoewel donkere sojasaus uiteraard ook een speciale smaak heeft, wordt het toch voornamelijk gebruikt om gerechten kleur te geven, zoals in stoofschotels. Verwarmen verbetert de smaak, donkere sojasaus wordt eigenlijk nooit koud gebruikt. Puur is het ook niet echt lekker. Als je geen donkere sojasaus in huis hebt kun je ook lichte sojasaus of Kikkoman gebruiken, maar pas op, die is zouter, dus gebruik minder en proef. Beter niet vervangen door ketjap, want die is zoet. Koel en donker nog maanden zo niet jaren te bewaren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s