Sambal

Sambal is de Indonesische en Maleisische naam voor een condiment en ingrediënt dat, traditioneel gezien, bestaat uit gemalen Spaanse pepers, in Indonesië cabe of lombok genoemd (of rawit, de zeer hete kleine pepertjes) en zout, maar er zijn allerlei varianten waarbij ook azijn, gebakken uien, gefermenteerde garnalen (trassi), suiker en allerlei specerijen toegevoegd worden. In Thailand wordt sambal nam prik genoemd en het land kent ook vele soorten hierin zoals nam prik kapee, de Thaise variant van sambal trassi, nam prik pao, een soort sambal manis, en nam prik ong, een sambal dip gemaakt met varkensgehakt en tomaat als toevoeging aan de chilipepers. Sambal wordt niet alleen als condiment gegeten maar het wordt ook vaak gebruikt als ingrediënt bij het koken.
Veel mensen hebben de standaard sambal oelek (een ulek is een soort stamper, gebruikt in combinatie met de vijzel, de cobek) in huis, maar een sambalkenner heeft vaak ook nog wat varianten zoals sambal badjak en sambal manis. Bij de meeste Nederlandse supermarkten zijn veel van de variëteiten te koop in kleine potjes (in de Belgische supermarkten zijn ze ook te vinden, maar dan in mindere mate). Grotere potten kan men bij een Aziatische speciaalzaak vinden. Een potje sambal bevat doorgaans conserveermiddelen.
Maleisiërs en Indonesiërs geven meestal de voorkeur aan verse sambal boven die uit een potje. Op de lokale markten kan men diverse soorten verse sambals kopen die in grote geëmailleerde bakken uitgestald staan en in plastic zakjes verkocht worden.

sambal43
Sambal Oelek
sambal-trassi43
Sambal Trassi
white_background43 white_background43 white_background43

Soorten sambal:

  • Sambal Ajam: sambal voor/met kip
  • Sambal Badjak: gebakken, pittige sambal
  • Sambal Badjak Udang: gebakken, pittige sambal met garnalen
  • Sambal Bawang: milde sambal met verse uien
  • Sambal Belacan: de Maleisische variant van Sambal Trassi
  • Sambal Brandal (of Berandal): gebakken, pittige sambal
  • Sambal Dapur: frisse sambal
  • Sambal Djahe: milde sambal met verse gember
  • Sambal Djeruk: milde, licht-zure sambal (djeruk is een citrusvrucht)
  • Sambal Ebi: Sambal van gedroogde garnalen
  • Sambal Gandaria
  • Sambal Gledek: zéér pittige sambal
  • Sambal Goreng: gebakken sambal
  • Sambal Katjang: milde sambal, gemaakt van pinda’s
  • Sambal Keluwak
  • Sambal Kemiri(e): milde sambal, gemaakt van kemirie-noot
  • Sambal Manis: pittige, zoete sambal
  • Sambal oelek: basis sambal van rode pepers, zout en (een beetje) suiker
  • Sambal Padang: zéér milde sambal
  • Sambal Pecel: sambal gemaakt van pinda’s
  • Sambal Pelensing
  • Sambal Pepesan: sambal speciaal voor bij visgerechten
  • Sambal Peteh: petehbonensambal
  • Sambal Pedis: pittige sambal (pedis of pedas betekent heet)
  • Sambal Raden
  • Sambal Rawit: sambal van kleine groene rawitpepertjes
  • Sambal Setan: zéér pittige sambal (setan betekent duivel)
  • Sambal Soto Babat
  • Sambal Taotjo: milde sambal, met sojabonenpasta
  • Sambal Tjampoer: sambal (met trassi-extract) en knoflook, bieslook en ui
  • Sambal Tomaat: milde sambal, met verse tomaat
  • Sambal Trassi(e): sambal gemaakt van garnalenpasta (ook populair in Suriname)
  • Surinaamse Sambal

Info terug te vinden op “wikipedia.org”

Copyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s