Mosterd Tierenteyn

Mosterd Tierenteyn43Mosterd was en is in heel Vlaanderen een onmisbare smaakmaker, de traditionele combinaties zijn legio: bij kaas, bij vleeswaren, bij stoofvlees, bij vis, … In Gent staat mosterd gelijk met de familienaam Tierenteyn. Stamvader Petrus startte in 1818 een kruidenierszaak en produceerde zijn eigen mosterd. Drie van zijn zonen werden ook mosterdmakers. Ferdinand Tierenteyn zag het groot, zijn mosterdfabriek was vanaf ca 1842 een heuse “usine a vapeur”. De daaropvolgende uitbaters behielden allemaal de merknaam Ferdinand Tierenteyn én de recepten van weleer. Ze worden ook door de nieuwe eigenaars hoog in het vaandel gedragen. De mosterd van Ferdinand Tierenteyn wordt nog steeds bereid met 4 soorten mosterdzaad. De mosterdzaden worden nat fijngemalen door middel van molenstenen. In een eerste fase worden ze grof vermalen, vervolgens fijngemalen. De Stropkes-mosterd heeft een bleekbruine kleur met fijne bruin-zwarte stipjes. De smaak is eerst nog zacht maar wordt al snel pittig en pikant. Dat mosterd van Ferdinand tot ons cultureel gastronomisch erfgoed behoort bewijst ook de volgende zin uit een werk van Willem Elsschot: “Moge hij ons heele leven den mostaard blijven geven.” www.tierenteyn.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s