Dijonmosterd

dijon-mosterd43Dijonmosterd (Moutarde de Dijon), zowat de bekendste soort mosterd, is geen appellation controlee en mag ook elders worden gemaakt, alhoewel volgens de Franse wetgeving uitsluitend in Dijon mag worden bereidt en volgens een speciale methode. De mosterdzaadjes van zwarte mosterd worden in water geweekt tot ze opzwellen (mouten). De vliesjes die om de zaadjes heen zitten barsten. De vliesjes worden verwijderd door het geheel te zeven, waarna de zaadkerntjes met nog niet vergist druivensap (most) tot een gladde pasta worden gemalen. Door enkel de kern van de mosterdzaadjes te gebruiken is de Dijonmosterd een stuk scherper van smaak dan de gewone mosterdsoorten. In Dijon vermengt men het mosterdzaad, uiteraard volgens geheime recepten, met zout, specerijen, witte wijn of vert jus. De kleur van de moutarde de Dijon is geelgrijs of geelbeige. Waarbij de geelbeige mosterd hoger gewaardeerd wordt dan de geelgrijze soort. Dijon mosterd is een uiterst fijne mosterd. De meeste koks gebruiken deze mosterd graag bij het bereiden van koude sauzen, zoals mayonaise, omdat hij ook werkt als emulgator.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s