Mosterd

mosterdzaadjesDe scherpe smaak van mosterd, is afkomstig van een belangrijke olie die alleen ontstaat door de werking van water op de verpulverde zaden. De actieve stoffen van mosterdsoorten zijn de glycosides sinigrin (van de Brassica nigra en de Brassica Juncea) en sinalbine (van de Sinapsis alba), en het enzym myrosine. Enkel de nigra en de juncea, de zwarte en de bruine, dragen bij tot de bekende hete of scherpe smaak van mosterd. Waarbij de zwart de sterkste smaak heeft. Witte mosterd heeft zijn eigen karakteristieke smaak en de commerciële mosterdpoeders, het droge residu dat overblijft nadat de olie aan de zaden is onttrokken, zijn een combinatie van de twee soorten. Mosterd wordt in vele smaken gemaakt. Deze verschillende smaken verkrijgt men door de toevoeging van kruiden en vloeistoffen, zoals : wijn, azijn, druivenmost, limoen of citroensap. Ze kunnen daarnaast ook bereid worden met hele mosterdzaden of met dragon, peperkorrels, munt, pepers en knoflook. Daarnaast zijn er ook groene soorten die mild en met kruiden op smaak gebracht zijn. Deze laatste zijn meestal bereid van droge mosterd met water of bier. Deze mosterd is bijzonder scherp van smaak en wordt vaak bij broodjes met ei gegeten.

mosterddester43
Belgische Mosterd
Mosterd Tierenteyn43
Mosterd Tierenteyn
graanmosterd43
Graanmosterd
dijon-mosterd43
Dijonmosterd
engelse-mosterd43
Engelse Mosterd
mosterd-piment-espelette43
Mosterd piment d’Espelette

Recepten met mosterd:

A – L

M – Z

Copyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”