Rondkorrelige rijst

rondkorrelrijst43Rondkorrelige rijst is rijst waarvan de korrels een lengte hebben van 5,2 millimeter of minder en waarvan de verhouding lengte/breedte kleiner is dan 2.
Rondkorrelige rijst heeft een korte dikke korrel. Deze rijst is meestal week- of papkokend. De korrels plakken na het koken aan elkaar en zijn dan nog enigszins vochtig. Deze soort wordt veel gebruikt in risotto gerechten. Deze rijst wordt veel verbouwd in Amerika en China. Kleefrijst wordt vooral veel in China gegeten. De korrels kleven na het koken aan elkaar en kunnen dus gemakkelijk met stokjes worden gegeten.
Om tot een zachtkokend of papkokend resultaat te komen, is niet persé een rondkorrelig rijsttype nodig. Vaak wordt namelijk gebruik gemaakt van gebroken rijst van andere (goedkopere) types. Een gebroken korrel is zeer toegankelijk voor het kookwater. Maar denk nu niet dat de rijst speciaal gebroken wordt; bij het oogsten, het vervoer en het behandelen breekt een deel van de korrels spontaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s