Bakpoeder

bakpoeder43Bakpoeder wordt verkocht in zakjes in de supermarkt en is een chemisch middel dat aan het deeg wordt toegevoegd om het te laten rijzen, om gebak luchtiger te maken. Het vervangt gist als rijsmiddel. Bakpoeder bevat meestal alleen een carbonaat (natriumcarbornaat, ook wel maagzout, zuiveringszout of baksoda genoemd) en een zuur (wijnsteenzuur). Bij ontleding van het carbonaat door water en het zuur ontstaat onder andere koolzuurgas, dat voor het rijzen zorgt. Doordat er geen andere geur- en smaakstoffen gevormd worden, zoals bij gist wel het geval is, zal de smaak van het gebakken product niet veranderen, afgezien van een hoeveelheid zout die in het deeg achterblijft. Bij het zuur en het natriumbicarbonaat wordt ook nog zetmeel toegevoegd als stabilisator. De verhouding van het mengsel is ongeveer als volgt: 1 theelepel bakpoeder bestaat uit één vierde baksoda en 3/4 mengsel van zuur en stabilisator. Als aan bloem bakpoeder wordt toegevoegd verkrijgt men zelfrijzend bakmeel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s