Zwarte bonen

zwarte-bonenZwarte bonen zijn middelgroot, ovaal en diepzwart (frijol negro in het Spaans, feijão preto in het Portugees). Zwarte bonen zijn heel voedzaam. Ze bevatten veel vezels, eiwitten en meervoudige koolhydraten. Verder zijn ze ook rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. De boon kan gedroogd bewaard worden, maar wordt ook veel geconserveerd in blik of glas. Gedroogde zwarte bonen moeten voor het koken ongeveer 8 uur geweekt worden, waarna ze een uur gekookt moeten worden.
De zwarte boon heeft een dichte, vleesachtige textuur en een volle en aardse smaak die doet denken aan paddenstoelen, wat hem populair maakt in vegetarische gerechten. Niet te verwarren met de Chinese gefermenteerde zwarte sojaboontjes. Het is een zeer populaire boon in verschillende delen van Brazilië en wordt gebruikt in het nationale gerecht, feijoada. Het kan ook niet ontbreken in het typisch Costa Ricaans en Nicaraguaans gerecht gallo pinto. Ook wordt hij vaak gegeten in Mexico. De zwarte boon wordt ook veel gebruikt om soep van te maken, in salades en bij rijst.

Recepten met zwarte bonen:

A – L

M – Z

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s