Droge peulvruchten

droge-peulvruchten43Droge peulvruchten vormen een tamelijk heterogene groep eetwaren die al heel lang deel uitmaken van het menselijke voedingspatroon. De bonenfamilie omvat ontelbare soorten met verschillende vormen, afmetingen kleuren en smaken. Witte bonen zijn bij ons het meest gekend en gebruikt, maar elk land heeft zijn favoriete bonen. Kikkererwten komen uit Azië en werden al in de eerste eeuw op prijs gesteld door de Grieken. Tegenwoordig worden ze zowat overal gegeten, met zout in Griekenland, met kruiden in India, met look en olijfolie in Italië, geplet, gekookt en met sesamolie gemengd in Libanon. Linzen behoren tot de familie van de droge peulvruchten. Het zijn ronde en platte zaden die uit Centraal-Azië stammen. De groene soort, die ook bekend staat als Europese linzen, hebben een minder uitgesproken smaak dan de bruine, terwijl de gele het bekendst zijn en het makkelijkst verkrijgbaar. Enkele andere peulvruchten die gewoonlijk vers worden gegeten, kunnen ook gedroogd worden gebruikt (erwtjes en bonen). Vlinderbloemige peulvruchten, zoals soja, vormen een andere groep van die uitgebreide familie. De grote voedingswaarde van peulvruchten is genoegzaam bekend. Ze zijn rijk aan gluciden, proteïnen, voedingsvezels, vitamine B, ijzer en calcium. Wegens de grote hoeveelheid van sommige soorten voedingsvezels, kunnen ze door een aantal mensen moeilijk worden verteerd. Om die moeilijkheid te omzeilen of te verkleinen, neemt men enkele voorzorgen bij het bereiden ervan: tijdens het weken moet men dikwijls het water verversen om ze goed te zuiveren; vervolgens moeten ze goed worden gekookt in veel water; men dient ze liever niet op met te vet voedsel, dat ook moeilijk verteert. Aangezien droge peulvruchten zeer weinig water bevatten, moeten ze allemaal worden geweekt om de bereidingstijd aanzienlijk in te korten. Tegenwoordig kunnen ze makkelijker worden gebruikt omdat ze als conserven verkrijgbaar zijn. In dat geval hoeft men ze enkel te laten uitlekken, te spoelen met koud water en op te warmen om ze bij de andere ingrediënten van het recept te voegen. Droge peulvruchten kunnen voor veel bereidingen worden gebruikt, van soepen tot desserts, in salades en voor het garneren van veel vlees en visschotels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s