Doperwten, Erwten, Groene Erwten

doperwten43Erwten zijn typische voorjaarsgroenten. Van erwten eten we de zaden (doperwten), en soms ook de peulen die er rond zitten (sluimererwten en Sugar-snaps). Erwten hebben een harde vruchtwand die niet eetbaar is. Hier moet je de erwten dus uit de peul halen, ook wel “erwten doppen” genoemd. Definitie van doppen: de buitenste harde schil verwijderen van bv peulvruchten, ei, noten. Definitie van dop: harde buitenkant (omhulsel) of schil. Om erwten te doppen, duw je de peul voorzichtig open en ga met je vinger langs het steeltje waar de erwtjes aanhangen, ze zullen er dan allemaal mooi uitvallen. Jonge verse doperwten eet je best zo snel mogelijk na de oogst, omdat ze enkele uren na het plukken hun zoete smaak al beginnen te verliezen. De vrije suikers in de vrucht zetten zich zeer snel om in zetmeel, waardoor de zoete smaak verdwijnt. Doperwten zijn erg gezond, ze zijn rijk aan vitaminen (in het bijzonder B1 en B2), plantaardige eiwitten, koolhydraten, ijzer en voedingsvezels. Verse doperwtjes hebben een mooi afgeronde, diepe zomersmaak. Erwten zijn vers beschikbaar in de lente en zomer, van mei tot juli. Het beste alternatief, na verse, zijn diepvrieserwtjes die twee uur na het plukken al ingevroren zijn. In de winter leveren droge erwten (of spliterwten) ons geconcentreerde eiwitten. Op de laatste plaats komen de erwten in blik of bokaal. Doperwten worden ingedeeld naar fijnheid: extra fijn, zeer fijn, fijn en middel fijn. Over het algemeen worden fijne en middelfijne erwten samen met wortelen verwerkt.
Je kunt de erwten rauw verwerken in een salade, dit is een echte lentelekkernij. Je kunt ze ook kort koken in weinig water of stomen en als bijgerecht serveren. Eigenlijk zijn verse doperwtjes het lekkerst met zo weinig mogelijk kruiding. In de klassieke keuken voegt men vaak peterselie of bonenkruid toe. In Engeland mengt men de erwtjes vaak met gehakte munt en een klontje boter. Verse doperwten passen bij vele soorten vis en vlees. Ze zijn onmisbaar bij jonge duif. Verse doperwten worden ook vaak gegeten met gekookte ham of spek.

Recepten met erwten

A – L

M – Z

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s