Olie

Olie43Oliën bestaan voor 100% uit vetten: daarom moeten we leren om ze heel karig te gebruiken en ze goed te kiezen om de voordelen van elke soort olie te benutten. Olie is een voedingsvet dat vloeibaar is bij kamertemperatuur en een hoge energetische waarde heeft (ca. 900 cal. per 100 g). Meestal van plantaardige oorsprong, maar er zijn ook eetbare minerale en dierlijke oliën. Olie voor gebruik in de keuken is als regel gewonnen uit zaden of wortels.
De belangrijkste plantaardige oliën die je in België en Nederland vindt, zijn arachideolie, koolzaadolie, kopraolie, notenolie, lijnolie, maïsolie, olijfolie, palmolie, sojaolie, zonnebloemolie, tarwekiemolie…
Olie wordt bewaard op een koele, donkere plaats en in een gesloten fles om het ranzig worden te vermijden. In die omstandigheden kan een olie meerdere maanden bewaard worden, uitgezonderd de notenolie, die zeer gevoelig is voor ranzig worden en die een zeer slechte smaak krijgt bij slechte bewaring.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s