Knoflook

Knoflook43We weten nog lang niet alles over deze mysterieuze plant die bijna geen calorieën en op het eerste gezicht weinig belangrijke voedingsstoffen bevat. Wel overvloedig aanwezig zijn een aantal vluchtige stoffen die we enkel kunnen ruiken. Deze meeslepende stoffen worden nog volop bestudeerd en zouden wel eens de multifunctionele revelatie van de toekomst kunnen worden. Aangezien onze gezondheid niet kan wachten, mogen we look intussen naar hartenlust eten. Knoflook is een bolgewas met heel veel zijbollen uit de familie der lelie-achtigen. De knoflookbol bestaat uit 12 tot 16 tenen die beschermd worden door een perkamentachtig vlies. Zijn bekend om hun sterke geur. knoflookpoeder43Vers geperste of gepelde, fijn gehakte tenen knoflook – hebben een doordringende, scherpe, ui-achtige smaak (en geur). Naarmate knoflook langer in een gerecht mee verwarmd wordt (gekookt of gebakken) gaat het scherpe van de smaak af, maar de knoflook blijft wel altijd duidelijk herkenbaar aanwezig. In onze gastronomische traditie is zeker plaats voor knoflooksausen, gazpacho en sausen op basis van koriander. Look is hierin een essentieel bestanddeel. Bij het fruiten van ui en knoflook begin je bij voorkeur eerst met de fijngesneden ui om vervolgens de knoflook zacht te laten meestoven. Knoflook heeft immers de neiging om snel aan te branden. Knoflook bestaat ook in poeder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s