Jeneverbes

jeneverbessen43Deze bessen zijn de vruchten van de Juniperus Communis, een struikachtige plant uit de cypressenfamilie. De rode tot blauwzwarte bessen zijn ongeveer twee keer zo groot als peperkorrels. Jeneverbessen hebben een pikante, bitterzoete en ietwat harsachtige smaak. Het zijn kleine zwarte bolletjes die in hun geheel of vermalen kunnen worden toegevoegd aan gerechten. Ze worden veel gebruikt in de noordelijke keuken en zijn onmisbaar als ingrediënt van marinades en court-bouillons, in wildrecepten zoals everzwijn, eend, gans, duif en parelhoen. Ze passen ook heel goed bij varkensvlees, zoals in de beroemde Duitse zuurkool met spek. Omdat de smaak van jeneverbessen zich langzaam ontwikkelt komen ze het best tot hun recht in marinades en gerechten waar ze lang in meegekookt kunnen worden. Jeneverbessen worden bijna altijd gedroogd gebruikt. Kneus de bessen voor gebruik, dan komt de aromatische en ietwat zoete smaak beter vrij. Twee of drie jeneverbessen geven gerechten een verleidelijke en goed gekende woudsmaak, maar dan in een heel andere bereiding, namelijk Hollandse jenever. Er zijn ook Engelse gins en andere brandewijnen die met jeneverbessen worden geparfumeerd. Ze verdienen dus zeker een plaats in de voorraad kruiden en specerijen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s