Bladpeterselie

bladpeterselie43Peterselie is waarschijnlijk het meest gebruikte vers kruid in de keuken. De smaak van peterselie is fris, verfijnd en hartig en niet overheersend waardoor het ook veel gebruikt wordt. Het wordt vaak gebruikt als garnering, maar als smaakmaker is het de grootste troef in vele gerechten. Toegevoegd op het einde van de bereidingstijd past het heel goed in soepen, sauzen, stoofschotels en stamppotten en vele andere gerechten. Krulpeterselie43Is ook erg lekker bij aardappelen, eiergerechten, vis, vele soorten groenten en op koude bereidingen. Meestal gebruik je enkele de blaadjes, maar het geheel (blaadjes en steeltjes) is zeer geschikt om bouillons, marinades en stoofschotels op smaak te brengen, in de vorm van een kruidentuiltje (verse peterselie, tijm en laurier).
Er zijn drie soorten peterselie.

  • De platte of bladpeterselie met vlakke, licht ingekerfde bladeren is de meest geurige peterselie en een van de meest gebruikte kruiden in bereidingen. Bladpeterselie is sterker van smaak en kan wat beter tegen verhitten (en is de beste keus in warme bereidingen).
  • De ‘gewone’ krulpeterselie heeft een diepgroene kleur en decoratief blad, maar minder smaak en wordt vooral gebruikt als versiering. Kan makkelijker fijn gesneden worden (en wordt daarom vaak in sauzen en als garnering gebruikt).
  • De knol- of wortelpeterselie (ook wilde peterselie genoemd) wordt dikwijls zoals knolselderij verwerkt, vaak in soepen.

Peterselie kan in koude en warme gerechten gebruikt worden, maar voeg peterselie zo mogelijk pas op het laatst aan een warme bereiding toe, door verwarmen gaat veel van de smaak verloren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s