Feta

Feta43Feta (Grieks: φέτα) is een klassieke witte ongerijpte, gepekelde kaas die al duizenden jaren geleden werd gemaakt in Griekenland, Turkije en het Midden-Oosten. Het is ook één van de oudste kazen van Europa. Ook in Bulgarije is deze kaas bijzonder populair onder de naam Brynza. Traditioneel wordt feta gemaakt met schapenmelk en mag dan ook feta genoemd worden. Een mengeling van schapen- (min 70%) en geitenkaas (max 30%) mag ook. Maar tegenwoordig wordt de kaas vaker, spijtig genoeg, geproduceerd met gepasteuriseerde koemelk. Feta-kaas is sinds juli 2002 beschermd door het Europese keurmerk “Beschermde Oorsprongsbenaming”. Onder de Griekse wet moet deze kaas zelfs voldoen aan 15 strikte kwaliteitseisen, gepubliceerd onder het zogeheten “Fetabesluit”. Je herkent feta aan de vaste en kruimelige structuur die gaatjes vertoont. De kaas wordt bewaard in gezouten water of olie, anders droogt hij uit. De naam feta is afkomstig van de vertaling ‘plak’. De reden hiervoor is dat het in vierkante bakken geproduceerd wordt en meestal in plakken verkocht. Wegens zijn zoute smaak is feta ideaal bij salades en rauwkost. Maar ook met wat brood of pita, lichtjes besprenkeld met olijfolie en fijne kruiden, of zelfs gewoonweg natuur is deze kaas om van te smullen. De grote klassieker is de combinatie met spinazie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s