Camembert

camembert43Camembert is een Franse witte schimmelkaas die van koemelk wordt gemaakt. Traditioneel wordt de kaas gemaakt van rauwe, niet-gepasteuriseerde koemelk. Doch de meeste camemberts op de Belgische en Nederlandse markt zijn echter gemaakt van gepasteuriseerde melk, omdat de Europese regelgeving van het leveren van producten waarin verse melk is verwerkt aanzienlijk is verstrengt. Er zijn drie rijpingsbenamingen; ‘jeune’ of jong, ‘moité affiné’ of halfgerijpt en ‘fait au coeur’ of doorrijp. Alle camembert kazen mogen maximum 250 gr wegen, een dikte van 3 centimeter en een diameter van 10 à 11 centimeter.
De kaas komt oorspronkelijk uit de plaats Camembert, regio Basse-Normandie in Frankrijk, maar wordt niet meer alleen in Frankrijk gemaakt. De naam “camembert”, zoals gebruikt voor de kaas, heeft geen relatie meer met de regio waaruit de kaas afkomstig is. Dergelijke witte schimmelkazen kunnen overal in de wereld gemaakt worden. In de meeste kaasproducerende landen wordt op grote schaal camembert gemaakt en gegeten. Wat wel een beschermde naam draagt, is de “Camembert de Normandie”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s