Platte Kaas

platte-kaas_kwark43Platte kaas of kwark is een heel zachte ongerijpte kaas. Verse kazen ondergaan geen rijpingsproces, maar zijn het rechtstreekse resultaat van de stremming van verwarmde melk waaraan wrongel is toegevoegd. Hoewel het om twee verschillende soorten gaat, wordt verse kaas dikwijls verward met smeerkaas, ongetwijfeld omdat men ze allebei voor verscheidene recepten kan gebruiken. Smeerkaas is echter een nevenproduct van de kaasproductie, dat verkregen wordt op basis van de wrongel. In Franstalige regio’s spreekt men van ‘fromage frais’ wat verse kaas betekent. Verse kazen bevatten veel eiwitten van hoogwaardige biologische kwaliteit en zijn met de zuivelproducten de grootste aanvoerder van calcium dat goed door het organisme opgenomen wordt (>100 mg/100g). Calcium is een onmisbaar mineraal voor de groei van de beenderen van kinderen en voor de preventie van osteoporose bij de volwassene. Het calcium vind je in het menselijke lichaam voor 99% in de beenderen en de tanden. Calcium speelt ook een sleutelrol in de spiersamentrekking. De verse kazen bevatten weinig zout en weinig calorieën: maar 57 calorieën per 100g magere verse kaas. De verse kazen verdienen dus de voorkeur in al hun vormen: magere smeerkaas, magere gesuikerde kaas of met fruit als dessert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s