Tomme de Savoie

Tomme-De-Savoie43Tomme betekent ‘stuk’ en is een verzamelwoord voor halfharde kazen van gespecialiseerde kaasmakers. Tommes de Savoie is één van de lekkerste van de vele Franse ‘tommes’ die er zijn. Er bestaan wel net zoveel Tommes de Savoie als er bergen en dalen zijn in de regio van de Rhône-Alpes. Voor deze kaas wordt gebruikgemaakt van koemelk. De kaas is te herkennen aan zijn harde grijswitte korst met gele of rode schimmelvlekken. Van binnen is hij licht ivoorwit, maar donkerder bij de rand. Hij is soepel met hier en daar wat gaatjes. De kaas heeft een zeer aparte geur waarin zelfs een vleugje ammoniak-aroma zit. De geur doet zelfs sterk aan gras, paddenstoelen en karamel denken. Het heeft een opvallend zachte, vriendelijke smaak. Pas op voor imitatie-tommes met een gladde korst: deze zijn erg flauw van smaak. Bij de authentieke kazen staat “fabriqué en Savoie” op het etiket en niet “affiné en Savoie”.
Tomme de Savoie, evenals de meeste Tommes, wordt doorgaans gemaakt van magere melk waarvan het grootste deel van de room is verwijderd om boter of vettere kazen te maken. Als gevolg daarvan zijn Tomme de Savoie kazen relatief magere kazen (een vetgehalte van tussen de 20 en 45%). De kaas wordt het gehele jaar gemaakt. Er zijn subtiele smaakvariaties afhankelijk van of de melk waarmee de kaas gemaakt wordt afkomstig is van koeien die gras (zomer) of hooi (winter) gegeten hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s