Gouda

De Nederlandse stad Gouda is wereldberoemd om zijn Goudse kaas. De kaas wordt echter niet in Gouda zelf, maar in de regio gemaakt. De soort dankt zijn naam aan het feit dat hij in Gouda werd verhandeld. Gouda of Goudse kaasis een kaas met halfharde deeg en zachte smaak, die wordt gemaakt van koeienmelk. Goudse kaas is één van de bekendste en meest gegeten kaassoorten. Deze wordt gecultiveerd en verwarmd tot de kwark van de melkwei gescheiden is. Ongeveer 10 percent van het geheel is kwark en dat wordt in ronde vormen geperst voor enkele uren om de typische ronde vorm aan de kaas te geven. Daarna wordt de kaas in een zoutoplossing ondergedompeld die hem z’n specifieke schil geeft en de smaak bevorderd. Na afloop wordt de kaas enkele dagen gedroogd voor hij ingepakt wordt om uitdroging te voorkomen. Gouda wordt verpakt in gele of rode paraffine. De kaas op zich is zeer gemakkelijk te snijden. Oude Gouda die een meer oranje kleur heeft en meestal in zwarte paraffine verpakt is heeft 12 tot 18 maanden gerijpt en is moeilijker te snijden. Deze wordt vooral in blokjes gesneden en geserveerd bij aperitieven. Een Goudse kaas heeft de vorm van een wiel, weegt tussen de 1 en de 15 kg en heeft een vetgehalte van minstens 48%. goudakaas43Hoe harder hij wordt, hoe scherper hij smaakt.
Men heeft:

  • jonge Gouda (lekker zacht en smeuïg van smaak, extra kwaliteit kaas met minder zout)
  • jong belegen (lekker zacht en smeuïg van smaak, extra kwaliteit kaas met minder zout)
  • belegen (extra kwaliteit kaas, met een vol romige smaak)
  • extra belegen (heerlijk pikant en toch lekker romig, een echte extra kwaliteit kaas) en
  • oude Gouda (extra kwaliteit kaas, goede oude kaas met heerlijke zoutkristallen).

De meeste Gouda Kaas wordt niet in Nederland gemaakt, maar in Polen en Duitsland. Ook in Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten wordt veel Gouda gemaakt en dit omdat de soort, noch de vorm beschermd is. Gouda Kaas uit Nederland hebben daarom een beschermde status gekregen (beschermde geografische aanduiding of BGA). De Europese Unie heeft dat na een jarenlange lobby van de Nederlandse Zuivel Organisatie besloten. Alleen kaas uit Nederland mag voortaan het keurmerk ‘Gouda Holland‘ voeren. Kaasproducenten in de rest van de wereld mogen de volledige naam en het keurmerk niet gebruiken, maar wel de woorden ‘Gouda’ en ‘Edam’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s