Fontina

fontina43Fontina is een Italiaanse vette half-rauwe halfharde kaas met het D.O.P. certificaat en van oorsprong uit de regio Valle d’Aosta. Naar de oorsprong van de naam zijn er verschillende versies. De ene beweert dat de kaas zijn naam draagt omwille van zijn herkomst, namelijk de bergen van Fontin, de andere beweert dat de kaas zijn naam kreeg van een dorpje dat Fontinaz heet, nog een andere beweert dat de naam afkomstig is van de naam van een familie van kaasmakers. Het is een moeilijke kaas om te maken. Enkel verse melk van het koeras ‘Valdostana’ mag gebruikt worden. Men mag enkel kaas maken van één enkele melkbeurt, dus is men verplicht van tweemaal per dag kaas te maken. Jonge Fontina heeft een zachtere structuur en is geschikt voor fondue. Deze fonduevariant van de Fontina, die uit Piëmont komt, wordt bereid met eigeel, melk en witte truffels. Jonge Fontina heeft een licht zoete, milde, enigszins nootachtige (amandel) smaak en een uitgesproken geur, terwijl de oudere kruidachtiger en fruitig smaakt. Hij is bekend om zijn aardse, paddenstoel- en houtachtige smaak en wordt vaak met vlees of truffels geserveerd. Wordt vooral gebruikt in alle warme bereidingen, of op kamertemperatuur in salades e.a. De kaas heeft kleine, ronde gaatjes. Het uiterlijk van de kaas kan licht variëren in kleur en grootte van de gaatjes afhankelijk van de fabrikant en het seizoen waarin het werd vervaardigd. Deze kaas wordt vaak geserveerd met bleekselderij of druiven of op getoast witbrood. Deze kaas is ook geschikt om te gebruiken in de keuken, zeker voor saus en vullingen, omdat hij gemakkelijk smelt. Fontina kan je vinden in supermarkten en zeker bij kaashandelaars of Italiaanse speciaalzaken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s