Emmentaler

Emmentaler43Emmentaler of Emmental is een grote wielvormige Zwitserse rauwmelkse harde kaas uit het Emmental. Emmentaler kaas AOC dankt zijn naam aan het dal van de rivier Emme (Emmendal) in het kanton Bern in Zwitserland. Dit dal, dat zich links en rechts van de Emme uitstrekt, wordt gekenmerkt door zijn zachte heuvels en de typische Bernse houten boerenhuisjes. Het wordt eveneens in het Franse Alpengebied geproduceerd, in het hele berggebied in het oosten van Frankrijk, in de Jura en in de Savoie. De origine van de kaas ligt op de alpenweiden, waar de boeren in de zomer een grote hoeveelheid melk hadden, maar te ver weg waren van de bewoonde wereld om de melk te kunnen verhandelen. De melk werd daarom omgezet in kaas, in een houdbare kaas. Uit het gebied komt een reeks van lang houdbare kazen, de Emmental, maar ook de Comté, de Beaufort en de Gruyère. De kazen zijn over het algemeen groot, met gewichten boven de 30 kilo, met als topper de Emmental, met gewichten tot 130 kg. Kenmerkend voor de Emmental zijn de ogen, de gaten in de kaas die hem de bekende gatenkaas maken. De kaas is stevig en ivoorkleurig. Emmentaler kaas heeft een nootachtige zoete smaak. De kaas wordt vooral geraspt gebruikt in de keuken en is heerlijk om zo te eten op brood of zo uit het vuistje. Maar Emmentaler kaas is samen met Gruyère kaas ook een ideale combinatie voor een lekker kaasfondue!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s