Geitenkazen

verschillende-geitenkazen43Deze categorie wordt niet gekenmerkt door een bereidingswijze, maar door de afkomst van de melk. Geitenkaas is dus een kaassoort op basis van geitenmelk. Eigenlijk heb je de categorieën zoals hiervoor gegeven (zachte kaas, harde kaas, …) ook voor de kazen van geitenmelk. Over het algemeen heeft de kaas een witte korst, zijn ze jong, worden snel verwerkt en vaak nog met de hand gemaakt. Vooral de kleine ronde geitenkaasjes hoeven niet langer dan een week te rijpen voordat ze al verkocht kunnen worden. In grotten of kelders kan het rijpingsproces langzamer verlopen en kunnen kazen in allerlei gradaties van verdroging aangemaakt en verkocht worden.
Geitenkaas is zeer veelzijdig. Je kunt het gebruiken als broodbeleg, in een slaatje (met bijvoorbeeld honing en peer of appel) of serveren als borrelhapje. Geitenkaas is ook lekker met verschillende confituursoorten (kweepeer, vijgen, sinaasappel, …). Als begeleidende wijn kies je het best voor witte wijn: een zachte bourgogne of sauvignon zijn ideaal. Rode wijn is ook wel lekker met geitenkaas, maar dan wel rode wijn met weinig tannine. Als je geitenkaas toevoegt aan je sauzen, maakt die ze lekker pittig en romig. Geitenkaas is lichter verteerbaar dan kaas uit koeienmelk. Hij is rijk aan calcium, eiwitten en vitamine A. Halfharde geitenkaas bewaar je het best in het papier waarin het verkocht wordt. Je kunt het ook in plasticfolie wikkelen. Het best bewaar je geitenkaas in een koele, droge kelder. Maar je kunt hem ook in de groentelade van de koelkast bewaren. Haal de kaas 15 minuten voor gebruik uit de koelkast. Zo kan hij op temperatuur komen en dat komt de smaak ten goede.

Badagu43
Badagu
geitenkaas43
Verse geitenkaas
white_background43 white_background43 white_background43

Copyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”