Stilton

Stilton43Stilton, een oude traditionele kaas op basis van koemelk, is een brokkelige kaassoort uit de Engelse regio’s Derbyshire, Leicestershire en Nottinghamshire. De naam Stilton is afgeleid van een dorp Stilton in Cambridgeshire waar de kaas nooit geproduceerd is.
We onderscheiden twee varianten:

  • de traditionele meest gekende blauwschimmelkaas: de korst is oranje met blauwe schimmel en een sterke geur die naar kelders en schimmel ruikt. De smaak heeft iets van bittere chocolade, pikant, romig met een scherpe nasmaak van kruiden. De Stilton bevat 55 % vet.
  • een witte stilton, met een iets andere bereidingswijze, circa vier weken oud.
  • een witte stilton met fruit, zoals mango, dadels, veenbessen, citroenzeste, bosbessen, abrikozen…

Stilton wordt vaak met bleekselderij gegeten of aan selderijsoep toegevoegd. Traditioneel wordt er bij de stilton een glas oude port gedronken, dikwijls als dessert met verse noten en druiven. Tijdens Kerstmis wordt er traditioneel stilton gegeten, waarbij een fles port ondersteboven in een grote, hele kaas is geplaatst. Hierbij vermengt de smaak van de port zich in circa drie weken met die van de kaas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s