Gorgonzola (Dolce)

Gorgonzola43Gorgonzola is Noord-Italiaanse blauwschimmelkaas van volle koemelk die al sinds eeuwen vervaardigd wordt en maakt deel uit van de familie ‘erborinato’, het Italiaanse dialect voor blauwgeaderde kazen. In gepasteuriseerde koemelk mengt men de ‘penicillium roqueforti’. Na een maand van rijpen doorprikt man de kaas zodat het schimmelproces versneld wordt. Het is een heel zachte, boterachtige kaas en zowel pittig als mild van smaak. De geur is misschien sterker dan de smaak. Gorgonzola is geschikt als nagerecht op een kaasplankje. Laat de kaas dan minstens een half uur op kamertemperatuur komen voor het opdienen, zodat hij zijn aroma kan ontwikkelen. Dit komt de smaak van de kaas ten goede. Schenk er eventueel een krachtige rode wijn bij. De kaas doet het ook prima in pastasauzen of vleesgerechten, wordt gebruikt op pizza’s, en om diverse gerechten te gratineren, of in soep, op aardappelschotels, in salades, … Als je de smaak van gorgonzola iets te sterk vind in sauzen, kan je deze zachter maken door de helft van de gorgonzola te vervangen door fontina (een zachte strogele smeltkaas met een licht zoete, nootachtige smaak). Gorgonzola Dolce heeft het D.O.P. certificaat. Gorgonzola Fiorellino is een Gorgonzola kaas in een economischer versie, die geen D.O.P. benaming geniet. Heeft een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. Wordt vooral gebruikt in alle warme bereidingen, of op kamertemperatuur in salades e.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s