Blauwaderkazen

Blauwaderkaas, ook blauwschimmelkaas genoemd, rijpen met behulp van een blauwe schimmel die zorgt voor blauwe aders in de zuivel. De schimmel (penicillium glaucum of penicillium roquefortii) wordt al van te voren aan de melk toegevoegd, maar gedurende het maken van de kaas gebeurt er niets mee. Net zoals een witschimmelkaas heeft ook de blauwschimmelkaas zuurstof nodig om zich te ontwikkelen. Na het drogen wordt de kaas met roestvrij stalen pennen doorstoken. De lucht die zo in de zuivel komt, zorgt voor de ontwikkeling van blauwschimmel. De schimmel ontstaat dus in de kanalen die met de pennen zijn gemaakt en zoekt daarna zijn weg door de luchtbelletjes in de kaas: er ontstaan blauwe aderen. De hele groei is voltooid na minimaal twee weken, maar kan bij sommige kazen wel een half jaar duren. Voorbeelden: Bleu des Moines, Pas de Bleu, Roquefort, Stilton, Gorgonzola, Deense blue, …

Cambozola43
Cambozola
Gorgonzola43
Gorgonzola (Dolce)
Stilton43
Stilton
white_background43 white_background43

Copyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”