Tomatenpuree, geconcentreerd

geconcentreerde-tomatenpuree43Heerlijk die kleine blikjes (70 gr of 140 gr) of tubes (135 gr) geconcentreerde tomatenpuree of tomatenconcentraat. Ze geven elke saus of soep een stevige smaakstoot. Tomatenconcentraat bekomen door selectief uitgekozen verse rijpe tomaten met een mooie rode kleur (gerijpt in de zon) en voorzien van een homogene, vaste structuur. Verse tomaten worden eerst gesorteerd om eventuele beschadigde of gekwetste tomaten te verwijderen. Vervolgens worden ze enkele seconden in een bad met kokend water gedompeld om gemakkelijker de pel te verwijderen. Dit pellen gebeurt machinaal door middel van roterende borstels. De tomaten worden vervolgens geperst en verschillende malen zeer fijn gezeefd, om het vloeibare met het tomatenvlees te scheiden van de zaadjes en de restjes pel waardoor uiteindelijk een dikke homogene puree ontstaat. Er is semiconcentraat 12/14, (dubbel)tomatenconcentraat 28/30 en tripleconcentraat 36/38. De getallen achter het concentraat (bv 28/30) is de brix-waarde van de puree, uitgedrukt in graden. De brix waarde is het gewichtspercentage aan suiker in het voedingsmiddel (voor meer info, zie keukentaal: brix waarde).
Dubbel tomatenconcentraat 28/30 wordt verkregen door deze puree dan gedurende zeer korte tijd aan hoge temperaturen te verhitten, zodanig dat reeds ¼ van het vocht verwijderd wordt door verdamping. Zo bekomt men een vaste, homogene structuur. Dit verkregen product wordt dan snel ingeblikt en nauwkeurig gesteriliseerd, teneinde alle vitamines en organoleptische kwaliteiten te behouden. 6kg verse tomaten is nodig voor 1kg concentraat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s