Olijven

olijven43De olijf is de vrucht van de olijfboom (Olea europaea), een boom van de olijffamilie (Oleaceae). Het geslacht Olea telt ongeveer 20 soorten met een groot spreidingsgebied. De olijf zelf wordt gegeten en uit de pit en het vruchtvlees wordt olijfolie gewonnen. De olijf is traditioneel en ook vandaag de dag nog een van de belangrijkste landbouwproducten van onder andere de landen rond de Middellandse Zee.
Er zijn veel soorten olijven met grote en kleine vruchten. Net als bij wijn wordt de smaak van olijven bepaald door verschillende factoren. Door de soort olijven, het klimaat, de bodemgesteldheid, het moment van de pluk (dus van de rijping van de vruchten), het seizoen (aantal uren zon), enz … De eerste olijven worden geplukt in september. Het grootste gedeelte van de oogst vindt echter plaats tussen november en februari. Groene tafelolijven worden vroeg in het seizoen geplukt, terwijl men zwarte olijven langer laat rijpen. Hoe langer de olijven gerijpt hebben hoe hoger de voedingswaarde is. Aan de oostelijke zijde van de middelandse zee vind men de wat grotere olijfsoorten. De bewerking van de olijf voor consumptie verschilt van plaats tot plaats. Na bewerking worden de olijven op maat gesorteerd volgens internationale standaard. Het gaat daarbij om de grootte die uitgedrukt wordt in het aantal olijven (met pit) per kilo. Met of zonder pit, met vulling of niet worden de olijven aangeboden. Olijven kunnen ongerijpt (groen) en gerijpt (zwart) worden verwerkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s