Ui, geel

ajuin43De alom bekende gewone ui of gele ui werd voor het eerst in delen van Azië gekweekt, meer bepaald in India en is via de Egyptenaren, de Grieken en de Romeinen tot in West-Europa geraakt. Door de geschiedenis heen werd de ui zowel geliefd als verguisd: in de middeleeuwen werd ze geassocieerd met wellust, in het Oude Rome met armoede. De Oude Grieken dachten dat uien hen gezond en vruchtbaar hielden en in Kasjmir is het in de hoogste kasten tot op vandaag verboden een sterk ruikende groente als ui te eten.
Uien zijn een basiselement van onze gastronomie. Men vindt ze in haast alle pangerechten of gestoofde schotels, maar onder andere ook in ovenbereidingen en soep. Uien zijn een onmisbaar onderdeel van de traditionele keuken, niet enkel wegens hun weergaloze smaak, die de meest uiteenlopende gerechten parfumeert, maar ook omdat ze uitstekend geschikt zijn om stevigheid te geven aan sauzen. Er bestaan veel soorten uien. Paarse en rode uien zijn sterker van smaak. En uien met een goudachtig vel bewaren beter dan witte uien. Ui eet je gebakken in de pan, rauw gehakt of gemarineerd in dunne schijfjes, in de oven, gestoofd, …

Recepten met ui of ajuin (poeder):

A – L

M – Z

  • xx

Recepten met ui of ajuin (vers):

A – L

M – Z

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s