Romaanse sla

romeinse-sla43Romeinse sla, Romaanse sla of bindsla is een variant die recht omhoog groeit, de sla is kegelvormig met langwerpige bladeren. Verwar deze sla niet met groenlof. Romeinse sla is oeroud, ze werd al in het oude Egypte verbouwd. Staat in het Engels bekend als “Cos”-lettuce, omdat de sla oorspronkelijk van het Griekse eiland Kos zou komen.Tegenwoordig blijkt de groente vooral populair in Zuid-Europese landen zoals Italië en Spanje. De bladeren zijn vrij groot, grof van structuur en donkergroen. De buitenste bladeren zijn vrij hard en stug en daardoor ideaal om te stoven. De smaak van gestoofde bindsla is te vergelijken met spinazie of andijvie. Ze kunnen ook ter vervanging van ijsbergsla gebruikt worden. De bladeren werden vroeger op het einde van de teelt aan de top dichtgebonden (vandaar de naam bindsla), zo bleef het hart mals en bleek. rode-romaanse-sla43De nieuwste soorten hebben dit niet meer nodig. Het binnenste gedeelte is geschikt om rauw te eten, de smaak is ietsje wranger dan die van kropsla. Deze slasoort, die bijna niet gekend is in België en Nederland, is bijzonder voedzaam. Eén krop bevat tot vijfmaal meer voedingsstoffen als een gewone kropsla. Er zijn twee varianten: de groene en rode bindsla.
Caesarsalade is een bekend Mexicaans recept dat hoofdzakelijk uit bindsla bestaat en zeer populair in de VS is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s